27 Kasım 2011

ÖSS KONU ANLATIM


Z A M İ R

İsim olmadıkları halde ismin yerini tutan sözcüklerdir.

ÖZELLİKLERİ

1- Anlam kapsamı bakımından en geniş sözcüklerdir. Bu nedenle sayıları çok az olan zamirler, bütün kavramları ve varlıkları karşılayabilir.

2- Çekim sırasında kök değiştirebilir.

KOMPOZİSYON KONULARI



1) Tasarrufun kişi ve toplum hayatındaki yerini ve önemini açıklayınız.
 Bir ülkede bilim ve tekniğin gelişmesi neleri değiştirir?
Radyo, televizyon, gazete gibi kitle iletişim araçlarının yararları nelerdir?
Orman ve ağacın insan hayatındaki önemini açıklayınız.
Mutluluk konusunda bir kompozisyon yazınız.
Sizce hayatta başarılı olmanın şartları nelerdir?
Atatürk’e layık olmak konulu bir kompozisyon yazınız.
Vatan ve bayrak konulu bir kompozisyon yazınız.
Akıllı, zeki ve dahi arasındaki farkı belirten bir kompozisyon yazınız.
Haberleşme  araçlarının önemini belirten bir kompozisyon yazınız.
Bir millet için dil neden önemlidir?

KOMPOZİSYONDA DİKKAT EDİLECEK KURALLAR




1.Giriş bölümünde;konuya genel bir başlangıç yapılır,giriş bölümünü okuyan biri gelişmede nelerden bahsedebileceğimizi anlayabilmelidir,bu bölümde örnek verilmez,ayrıntılara girilmez, “ancak,şunun için,bundan dolayı “ gibi açıklama gerektirecek ifadeler kullanılmamalıdır.Bu bölüm tek paragraftan oluşur.giriş bölümü tek cümleden oluşmamalı.
2.Gelişme bölümünde; konu açıklanmaya başlanır,örnekler verilebilir,atasözü ,özdeyiş veya gözlemlerden yararlanılabilir,bu  bölümde birden fazla yardımcı fikir bulunabilir.Böyle bir durumda yardımcı fikirler farklı paragraflara bölünecektir.Paragraflar arası geçiş bir bağlantı cümlesi ile sağlanmalıdır.
3.Sonuç bölümünde;konu bir yargıya bağlanmalıdır,konumuzun özü ortaya çıkmalıdır.Hiçbir şekilde bu bölümde açıklamalara girilmez.Örnek verilmez.Bu bölüm tek paragraftan oluşur;ancak  tek cümleden oluşmayacaktır.

KELIMELER ARASINDAKI ANLAM İLIŞKILERI


1. EŞ ANLAMLI KELİMELER


Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.

kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, fiil-eylem, kelime-sözcük, vasıta-araç...

Kelimede Anlam


KELİME BİLGİSİ

Kelime (sözcük)

Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir. Kelime, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan dilin anlamlı en küçük parçasıdır. Kelimelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesiyle anlaşma sağlanır.

KELİMEDE ANLAM

26 Kasım 2011

Kelime Yapısı ve Ekler 2


KELİME YAPISI VE EKLER
1. (l) Kimsenin nicedir akasyalarla ilgilenmediğini düşünürdüm.  (II) Birkaç eski şarkıda anılmala­rı varlıklarından daha gerçek, daha sürekliydi sanki. (III) Oysa kentin doğusunda daracık bir sokağın alçak yapılan, akasyaları hala savu­nuyordu. (IV) Bir yağmur sonrası gelen çeki­nik güz güneşi de... (V) Geceler ise serindi; yaprakların tozlu yeşilini solduruyordu.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde hem basit hem türemiş hem bile­şik sözcüğe örnek gösterilebilir?
A) I           B) II          C) III           D) IV            E) V

2. Aşağıdaki altı çizili bileşik sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir yöntemle yapılmıştır?
A) Buradaki limana yeni bir dalgakıran yapacaklarmış.
B) Eskiden bu ormanlarda çeşit çeşit ağaçkakanlar varmış.
C) Cankurtaran yetişmeseymiş iki çocuk da ölüyormuş,,
D) Yeni bir kasetçalar almak için mağazaya girdim,
E) Biçerdöverler sarı sarı başakları homurtu­lar çıkararak yutuyordu.

Kelime Yapısı ve Ekler


KÖKLER

Kökler 3 ana gruba ayrılır:
1.İsim Kökleri   2.Fiil Kökleri   3.Ortak (isim+fiil) Kökleri
İsim Kökleri: İsimlerden (fiillerden oluşan) köklerdir. Göz, kitap, odun, kara, kuru, çok, az, en...
Fiil Kökleri: Fiillerden (iş, hareket, oluş) bildiren sözcüklerden oluşur. Öğret-mek, yaz-mak, kon-mak, bil-mek, sil-mek...
Ortak Kökler: Hem isim, hem fiilden oluşan köklerdir. Boya (isim), boya-mak, savaş (isim) savaş-mak, güreş (isim), güreş-mek (fiil), barış, barış-mak...
BİR SÖZCÜĞÜN SONUNA ULANAN PARÇANIN EK OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN

KELİME GRUPLARI



Yan yana dizilen kelimeler, ya yargı bildirerek cümleyi, ya da varlık ve hareketleri karşılayarak kelime gruplarını meydana getirirler. Bu diziliş, Türkçenin söz diziminin bazı kurallarına bağlıdır. Türkçe söz diziminin en belirgin özelliği, ana unsurun genellikle sonda bulunmasıdır.

Kelimelerin, bir varlığı, kavramı, niteliği, durumu, hareketi karşılamak üzere, belirli kurallar içinde yan yana gelerek oluşturdukları kelime topluluklarına kelime grubu denir.

Varlıklar, kavramlar, nitelikler, durumlar, hareketler birer kelimeyle de karşılanır. Ama bir kelime bunlardan birini karşılamaya yetmiyorsa, yani bir varlığı, kavramı, niteliği, durumu, hareketi ancak birden fazla kelimeyle karşılayacaksak kelime gruplarını kullanırız.

KELİME ANLAMI 2


GENEL BİLGİLER
Sözcük, çoğu zaman, dilin kendi başına anlamı olan en küçük parçası, diye tanımlanır. Ağaç, hayal, dost gibi sözcükler buna örnektir. Bazı sözcükler ise tek başına anlam taşımayıp diğer sözcüklerle bir araya geldiğinde belli bir anlam ifade eder: için, gibi, göre vs.
ÖSS’de sözcük anlamına dayalı sorular değişik soru biçimleriyle karşımıza çıkar. Kimileri “Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?” gibi bilgiye dayalı olduğu halde, kimileri “Aşağıdakilerden hangisinde “gün” sözü ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır?” gibi sözcüğün cümle içindeki yorumuyla ilgilidir. Hatta yoruma dayalı sorular sözcük anlamıyla ilgili soruların çoğunu oluşturur.
GERÇEK, MECAZ VE YAN (YAKIŞTIRMA) ANLAM

SÖZCÜK (KELİME) ANLAMI



A) Sözcükte Anlam Değişmeleri ( Sözcükte Çok Anlamlılık)
Gerçek Anlam: Kelimenin aklımıza gelen ilk anlamına denir.
Çocuk ağzını bir peçete ile sildi. Bütün gücüyle sırtına vurdu.
Yan Anlam: Bir varlığın adının o varlığa benzeyenlere de verilmesine denir.
Radyonun sesini biraz kısar mısın?  Babam yine gözlerini kısmış bakıyordu.  Lambayı kıs da uyuyalım. Zayıfladığından kemeri biraz daha kıstı.
Bir saat ders çalışalım. Yeni aldığı saati herkese gösteriyor.  Bu saatte orada kimse bulunmaz. Kahvaltı saatinde burada olun. Su saati yine patlamış.
Kapının kanatlarından biri açık kalmıştı.

25 Kasım 2011

KELİME BİLGİSİ



Kelime (sözcük)
Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir. Kelime, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan dilin anlamlı en küçük parçasıdır. Kelimelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesiyle anlaşma sağlanır.
KELİMEDE ANLAM
Kelimeler de dil gibi canlı varlıklardır. Sahip oldukları anlamların dışında zamanla yeni anlamlar kazanabildikleri gibi bir anlamda birkaç kelime de kullanılabilir. Bu özellikler hem kelimenin kendisine ait olabilir, hem de diğer kelimelerle olan anlam ilişkisini gösterebilir. Burada kelimelerin anlam özelliklerinin yanı sıra kelimeler arasındaki anlam ilişkileri de karşımıza çıkmaktadır. Kelimeler tek başlarına anlamlı olabildikleri gibi cümlede veya söz içinde kullanılışlarına göre yeni anlamlar da kazanabilirler, aralarında anlamdaşlık sesteşlik gibi ilişkiler de barındırabilirler.

KELİME ANLAMI 2


İKİLEMELER

Anlatımı canlandırıp güçlendirmek amacıyla aralarında farklı anlam ilişkileri olan sözcüklerin art arda kullanılmasıyla oluşturulan söz öbeklerine denir.
İkilemeler anlatımı daha ilgi çekici hale getirir ve anlatıma akıcılık kazandırır. İkilemelere yinelemeler veya tekrar grupları da denir.

                İkilemeler değişik yollarla oluşturulur.

SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ 1



                Dilin anlamlı en küçük parçası sözcüktür. Sözcükler dilde kullanımlarına göre bir ya da birden çok anlam kazanabilirler.

Anlam Daralması: Sözcüğün önceden karşıladığı anlamın sadece bir bölümünü ifade eder hale gelmesine anlam daralması denir.
Yemiş & incir     davar & küçükbaş hayvan  il & şehir

Anlam Genişlemesi: Bir varlığın bir bölümünü anlatan, kullanış alanları sınırlı olan sözcüklerin zamanla o varlığın bütününü ifade eder hale gelmesine denir.

KAFİYE



Kafiye, en az iki mısra sonunda. anlamı ayrı, yazılışı aynı iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir.
Kafiyenin sağladığı hususlar şunlardır:
a) Her mısraın ahenkli bir durgu ile kesilmesini sağlar.
b) Kafiye şiirin akılda kolayca kalmasını temin eder.
c) Anlamca ilgisiz görünen mısraları kaynaştırır.
d) Yeni fikirlerin bulunmasına katkıda bulunur.
e) Şiire söyleyiş güzelliği kazandırır.
Kafiyenin şartları:

İSTİKLÂL MARŞI DETAYLAR, KABULU, HERŞEYİ


                            
                                         
Bağımsız:
 Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen , hür, özgür, özerk, müstakil.
 (Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, 1988, I. Cilt s. 127)

Özgür:
 (ulus, ülke için) Yönetim bakımından yabancı bir gücün etkisi altında bulunmayan, başka bir yönetime bağlı olmayan, hür.
 (Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, 1988, II. Cilt s. 1148)

Bağımsızlık :

24 Kasım 2011

İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI 2


AÇIKLAMA
    1.   Kıta: Şair bu kıtada Türk ulusuna sesleniyor.Ülkemizde bir tek insan kalıncaya dek bu vatanı savunacağız. Vatan toprakları üstünde bir tek Türk bile kalsa, bağımsızlığımızı ve bayrağımızı savunacaktır. Bayrağımız dalgalandığı yerden indirilemez, tutsak edilemez, onun için kaygılanma. Bayrak Türk ulusunun yıldızıdır. Bayrağımız her zaman parlayacak ve ulusumuz yaşayacaktır. (Eski bir inanca göre, her insanın bir yıldızı vardır; yıldız parladıkça insan yaşar. Şair burada, bayrağımızı ulusumuzun yıldızı sayıyor.)

İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI



Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
                        Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
                        O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
                        O benimdir, o benim milletimindir ancak.

            Mehmet Akif Türk milletine cesaret,ve tahammül aşılamak için ve onda bulunan duyguları harekete geçirmek için şiirine korkma sözüyle başlıyor. Bayrak bir milletin bir milletin geleceğinin ve bağımsızlığının sembolüdür. Bayrağın sönmesi türk milletinin istiklalini kaybetmesidir. Şair ülkemizde tek bir insan kalana  kadar bu vatanı savunacağımızı belirtiyor. O halde en son türk bireyi son nefesini vermeden türk istiklal ve bağımsızlığını yok etmek, türk bayrağını söndürmek mümkün değildir. Zira bayrağımız milletimizin yıldızıdır. Bayrağın kaderi ile milletimizin kaderi birbirine bağlıdır. Bayrak bizimdir, biz yaşadıkça onu elimizdenkimse alamaz.
            Türk milletinin bütün fertlerini öldürmedikçe bağımsızlığını kimse yok edemez.
                       

KELİME


Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da bazen tek başına anlamı olmadığı hâlde (edatlar) cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime (sözcük) denir.


Kelime, belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesi sonucu insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, dilin anlamlı en küçük parçasıdır.


Kelime ÇEŞİTLERİ


İSİMLER




Tanım

Canlı cansız bütün varlıkları, kavramları,  hatta fiilleri de karşılayan, onları anmaya, tanımaya, birbirinden ayırmaya yarayan kelimelere isim (ad) denir:

ağaç, su, deniz, Hasan, Anadolu, gidiş, dönüş vb.


İsimler çeşitli yönlerden sınıflara ayrılır.


A. VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE

İsimler ait oldukları varlığın veya kavramın eşi benzeri olup olmamasına göre ikiye ayrılır: Varlık veya kavram özelse (eşsiz, benzersiz) onun ismi de özel isim; cins ise (aynısından birden fazla) onun ismi de cins ismidir.


İSİM-FİİL GRUBU


          Bir isim-fiil (mastar) ile ondan önce gelen ve ona bağlı olan kelimelerin veya kelime gruplarının oluşturduğu yeni gruba isim-fiil grubu denir.


Grubun ana unsuru isim-fiildir ve sonda bulunur. Vurgu isim-fiilden önceki unsurdadır.

Mastar, grupta yüklem görevi yapar. Ondan önce gelen kelimeler de cümlede olduğu gibi özne, nesne, tümleç olurlar.

Onu biraz sonra çekeceği acıya   hazırlamak...
Nesne                      dolaylı tüml.                Yülem

Suda, rüzgârda, kuşta senin sedanı duyup /

22 Kasım 2011

Yeniçarşım.com ile Evden Çıkmadan Çarşıya Çıkıyoruz!

Ekim ayından bu yana yayında olan Yeniçarşım.com, alışkın olduğumuz e-ticaret sitelerinden oldukça farklı. Site şimdiden sloganı olan “Evden çıkmadan çarşıya çık” mottosunu fazlasıyla yerine getiriyor. Çünkü şimdiden Yeniçarşım.com’da yüzlerce mağaza var ve siz dilediğiniz ürünü bu mağazalar arasından seçerek kolaylıkla satın alabiliyorsunuz. Üstelik, internetten alışveriş yaparken en çok çekindiğimiz “güvenlik” engelini Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi ile çözmüşler. Sistemi açıklayan video:

Yeniçarşım.com’un diğer alışveriş sitelerinden önemli farkları var. Platformun en belirgin karakteristiği olan alıcı ile satıcıyı bir araya getirme stratejisi, satıcıların (mağazaların) ticari kuruluş olması gibi akıllıca bir taktikle desteklenerek, son derece başarılı bir sistem getirilmiş durumda. Yeniçarşım.com’da satış yapan her mağaza, ticari unvana sahip, fatura kesen ve dolayısıyla garantili ürün satan mağazalar. Bu sayede aynı ürünü birden fazla mağaza arasından güvenle seçerek satın alabiliyorsunuz. Herhangi bir problemde “Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi” ve Yeniçarşım’ın başarılı müşteri hizmetleri departmanı hizmetinizde.

www.yenicarsim.com'da 24 farklı kategoride onbinlerce ürün bulunuyor. Giyimden aksesuara, elektronikten beyaz eşyaya kadar aradığınız her şey Yeniçarşım.com’da.

Ayrıca, www.facebook.com/yenicarsim ve www.twitter.com/yenicarsim adreslerinden ise Yeniçarşım’ı takip edebilir, kampanya ve fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

15 Kasım 2011

İSİM


Canlı, cansız bütün varlıkları, kavramları, duygu ve düşünceleri , durumları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini tek tek veya cins cins karşılayan kelimelerdir.

Görev ve Anlamlarına Göre

Somut İsimler : Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz varlıklar somuttur. Bunları duyarız, tadarız, dokunuruz, görürüz, koklarız.

Kuş, tabak, dağ, su, sıra, tahta, şeker..........vb.

İSİM ÇEKİM EKLERİ



İsim soylu sözcüklere gelerek onlara cümlede görev ve anlam kazandıran eklerdir. Sadece isimlerle ilgili olmayıp zamir, sıfat ve zarflarla da ilgili olduğundan isim soylu sözcüklerin sonunda işledik. Bu ekleri şöyle gösterebiliriz.
a. Çokluk eki
b. Hal ekleri
c. Eşitlik eki
d. İyelik eki
e. İlgi eki
A. ÇOKLUK EKİ
Asıl işlevi isimlerin sayı bakımından çokluğunu bildirmektir.
Kalemler , çantalar , defterler alındı.
B. HAL EKLERİ

İmla ve Noktalama Uygulamaları



NASİHAT 
Mahkemede hakim Necib Fazıla nasihat ederken,Bak dosdum,seni bundan böyle huzurum da görmiyeceğim deyil mi? Der. 
Necib Fazıl hayretli bir ifadeyle sorar?Hakim bey yoksa istifamı ediyor sunuz? 
ÖLÜM KORKUSU İLE 
Cep  takvimi şairlerinden biri Yahya Kemale uzun sıkıcı manasız bir şiirini okur. Sonun da ,üstadım der :ben bu şiiri müdhiş bir heycanın  tesiriyle yazdım.der. Yahya  kemal bu görüşe hâk verir!Mutlaka sizi ölümle tehtit etmişlerdir. Yok  sa yazamaya bilirdiniz! 

İMLÂ YANLIŞLARI ÖRNEKLER



Bir takım insanlar iki şiir yazmakla şair olunur zan ediyorlar.(2)
Cumhuriyet 29/X/1923’de kuruldu.(1)
Dün akşam ki televizyon filimini beğenmiyen varmı? (4)
Size bu mektupla birlikte bir hikayede gönderiyorum. (2)
Her zaman Dünya bir yana çocuğum bir yana derdi. (1)
Ay, dünyanın çevresini yirmidört saatte dolanır. (2)
Kipriklerine kadar toza toprağa bulanmışdı. (2)
Dışarda o kadarda soğuk yok canım. (2)
Anka kuşu Şehzade’yi sırtına bindirip uçtu. (1)
Bugün ki toplantı 15.00’de yapılacakmış. (2)

İMLÂ KURALLARI


Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak için belirlenmiş olan kurallara imlâ kuralları denir.
Bu kurallardan birçoğu aslında anlama ve telâffuza bağlıdır. Anlam ve telâffuz; akla, mantığa, geleneğe, çoğunluğa vb.ne uyduğu takdirde -zaten yazıldığı gibi okunan ve okunduğu gibi yazılan bir dil olan- Türkçenin imlâsı kolayca halledilecektir.